środa, 19 stycznia 2011

Kaczka z jabłkami




8 kaczych udek
4 jabłka
cytryna
1/2 szkl bulionu warzywnego
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki masła
majeranek
tymianek
cukier
sól,pieprz
Umyć i osuszyć udka. Sok z 1/2 cytryny wymieszać z 1 łyżką majeranku,ząbkami czosnku,solą,pieprzem i tymiankiem. Natrzeć udka i odstawić na 3godz. Umyć i obrać jabłka.Pokroić na ósemki.Skropić pozostała cytryną i obsypać otartą skórką. Obsmażyć z każdej strony i dusić ok 1godz. Przełożyć do wysmarowanego naczynia żaroodpornego naczynia i przelać tłuszcz.Obłożyć jabłkami i cebulą i piec kolejną godzinę w 180*C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz